Zjistila jsem jednu věc, jím hodně cukru a v mém jídelníčku je velké množství sacharidů. Poslední dobou jím hodně pečiva, sladké raw tyčinky, luštěniny, těstoviny, rýži a tak dále a tak dále. Naopak se mi zdá, že množství bílkovin v mé stravě docela klesá. A tak jsem si řekla, že je načase cukr a sacharidy trošku zredukovat. V týdnu jsem si navíc koupila kuchařku Cukrfree od blogerky Janiny Černé, která má i blog Cukrfree a ta kuchařka je naprosto boží a velmi inspirativní. Myslím, že to snad bude i nejlepší a nejpoužívanější kuchařka v mé sbírce. 🙂 Předem říkám, že nejsem příznivcem různých, pro mě občas „extrémních“ stravovacích směrů. Dle mě by se žádná složka stravy neměla úplně vynechávat, protože je to pro tělo šok a dlouhodobě neudržitelné, především psychicky. Už jsem totiž viděla mnoho případů lidí, kteří se rozhodli například pro stále více trendy paleo životní styl a dlouhodobě to nevydrželi, navrátili se ke svému stravování a hádejte co? Přišel strašnej jojo efekt. 🙁

No jo, jak to ale udělat, když jsou a trhu už české jahůdky a vy byste si něco jahodového docela rádi dali? Půjde to fakt bez cukru a bez mouky? A když to bude bez cukru, bude mi to chutnat? Rozhodla jsem se nad tím moc nepřemýšlet a rovnou se pustit do receptu. Všechno šlo skvěle, knedlíčky krásně držely tvar, omáčka hotová během několika minut a pak přišlo ochutnání. První sousta mi přišly super, jenže pak se mi zdálo, že omáčky je málo a tak jsem si na knedlíčky přidala řecký jogurt, posypala ještě troškou stévie a snědla je. Je to ale opravdu nezvyk jíst „sladké jídlo“, které prakticky není sladké, a tak jsem si uvědomila, jak je to fakt hrozný, že denně přijímáme tolik skrytého cukru, že nám pak přirozená chuť potravin příjde málo chutná. Pokud tedy budete mít krizy, ušlehejte si na knedlíčky šlehačku anebo si na ně dejte řecký jogurt, posypte si je ještě troškou stévie a snažte se vychutnat jednotlivé chutě. 🙂 Pořád myslete, že tohle je ten recept bez cukru. Víte co je totiž naprosto super, budete se cítit sytí, ale nebudete ani nafouknutí a ani unavení. 🙂

Ingredience na 2 (hlavní jídlo) či 4 porce (dezert)

Knedlíčky

250 g nízkotučného tvarohu v kelímku

2 bio vejce

6 polévkových vrchovatých lžic strouhaného kokosu

200 g mandlové mouky

60 g rozpuštěného ghíčka (nejlépe v bio kvalitě)

špetka soli

 

  1. Všechny ingredience přendejte do mísy od robotu a zvolte nástavec typu hák.
  2. Nechte robota zpracovat těsto po dobu 5-8 minut, aby bylo krásně celistvé. Nemělo by být řídké, pokud je, přidejte kokos.
  3. Z těsta vytvarujte rukama knedlíčky, které si nachystejte na talíř.
  4. Do většího hrnce nalijte vodu a přiveďte ji k varu.
  5. Když voda vaří, naházejte do ní postupně všechny knedlíčky. Je lepší to dělat třeba na dvakrát, než je do hrnce naházet všechny, aby měly prostor.
  6. Vařte cca 2 minuty, když vyplavou na hladinu, seberte je děrovanou naběračkou a dejte do cedníku okapat.
  7. Servírujte s omáčkou.

 

Omáčka

400 g očištěných a rozpůlených jahod – nejlépe už ty české a slaďoučké

100 ml suchého červeného vína – opět nejlépe víno tuzemské, já použila Zweigeltrebe ročník 2015 od vinařství Sing Wine

stévie podle chuti (já použila asi 1,5 polévkové lžíce)

50 – 100 ml kokosového mléka (dle vaší chuti)

 

  1. Do menšího hrnce dejte jahody a víno a přiveďte k varu.
  2. Stáhněte plamen, přidejte stévii a svařujte, dokud jahody nebudou napůl rozvařené.
  3. Přidejte kokosové mléko a rozmixujte tyčovým mixérem na omáčku.
  4. Podávejte s knedlíčky.

TIP 1: Pokud vám budou připadat knedlíčky málo sladké a že je omáčky méně, než byste chtěli nebo, že vám prostě něco chybí (třeba cukr :-D), přidejte si na knedlíčky ušlehanou šlehačku anebo řecký jogurt. 🙂

TIP 2: Dbejte na výběr vhodného vína do receptu. Rozhodně by mělo být kvalitní a odpovídat charakteru jídla. Já zvolila Zweigeltrebe od vinařství Sing Wine, ročník 2015 a to z toho důvodu, že v chuti bylo krásně plné, ovocné, s náznakem vanilky.

TIP 3: Na recept zvolte pak nejlépe jak jahody, tak víno z České republiky. Za prvé si budou více rozumět, protože jsou ze stejných klimakterických podmínek a za druhé je nejlepší využívat suroviny, které jsou právě sezónní.

 

 

promo-image