Pro někoho může být víno skvělým nápojem, který mu zpříjemňuje večer. Pro někoho je však víno životním stylem. Zkrátka a dobře, vínem se dá žít každý den. A neznamená to vypít lahev na posezení, naopak, člověk, který vnímá víno jako něco speciálního si víno vychutnává a zkoumá každý doušek.

Ten, kdo je milovníkem vína a víno vnímá jako kulturu, která jej zajímá, je obvykle o víně velmi vzdělaný. Buď se člověk může vzdělávat sám prostřednictvím různých odborných knih, publikací či magazínů anebo se může účastnit různých kurzů a školení. Kurzy bývají zaměřeny jak na degustaci, tak třeba i na porovnávání jednotlivých vinařských oblastí v České republice i ve světě. Příjemným zdrojem informací a vzděláváním jsou pak i jednotlivé degustace u konkrétních vinařů. Můžete se tam dozvědět nejen podrobnosti o daných vínech, ale také se informujete o slastech i strastech pěstování vína, o dané oblasti a také třeba o tom, jaký je rozdíl mezi ročníkem 2016 a ročníkem 2017 určité odrůdy. Kurzy i degustace jsou také skvělým dárkem pro někoho, o kom víte, že ho kultura vína zajímá. Pokud máte zájem, koukněte se sem na seznam jednotlivých kurzů. 🙂

Jak už jsem zmínila výše, člověk, který je pro víno zapálený, víno pouze nepije ale degustuje. A co vlastně degustace je? Degustace je senzorická – smyslová analýza vína. Víno se poznává a vyhodnocuje, popřípadě se porovnávají vína mezi sebou. Degustace se může provádět o samotě, lepší to však je ve společnosti ostatních stejně orientovaných a vzdělaných lidí, přeci jen je víno a vše kolem něj spíše společenská záležitost a událost. 🙂 U vína se pak hodnotí jeho čirost a barva, vůně a pak samozřejmě i chuť. Člověk si díky degustaci může vybrat ta nejlepší vína, která lahodí jeho smyslům a ty si vychutnávat sám či s přáteli, kteří přijdou na návštěvu. Není totiž nic lepšího, než popíjet víno, o kterém je hostitel sám naprosto přesvědčen, který mu rozumí a umí o něm mluvit. Navíc je takové vyprávění o víně, které se právě pije, velmi příjemným zpestřením a kulturním programem. Každý se pak snaží víno vnímat více intenzivně a najít v něm to, co by v něm mělo být. 🙂

Milovník vína si obvykle vede i svůj archiv vín. Archivace je dobrá kvůli tomu, že pokud vám nějaké víno zachutná až moc, je nejlepší si tohoto vína koupit více a doma ho mít uskladněné. Žádné víno, ani ročník není vždycky stejný a dané víno byste už také nemuseli ochutnat. Archiv se hodí i v případě, že máte hodně kamarádů a známých, takže vás žádná nečekaná návštěva nepřekvapí. A konec konců mít svou vlastní vinotéku, kde má člověk svá oblíbená vína je dost stylová záležitost sama o sobě. 🙂

Člověk, který vínem žije, by měl také vědět, do jaké sklenice se nalévá jaké víno, na jakou teplotu má být které víno vychlazené, jakým způsobem se nalévá a měl by se zajímat i o snoubení vína s jídlem. Správné víno může totiž umocnit požitek z připraveného pokrmu a naopak špatně zvolené víno může finální chuti jídla uškodit.

Dalším znakem člověka, který vnímá víno jako životní styl je i to, že se pravidelně účastní různých vinařských akcí, jako je otevření sklepů či putování po vinicích. V případě výběru dovolené pak volí destinace, jak v Česku, tak v zahraničí, kde se může opět o víně něco dozvědět a ochutnat jej. Prostě a jasně, stejně jako v dnešní době existuje gastroturismus, který mimochodem pěstuji já, existuje také vinařská turistika. 🙂

Víno může být opravdu životním stylem, který je už sám o sobě v podstatě velmi kultivovaný. Navíc existují výzkumy, že lidé, kteří upřednostňují víno před pivem či destiláty žijí zdravějším životním stylem. Takoví lidé prý mají vyšší vzdělání a příjmy a jedí více ovoce, zeleniny, obilovin a tím pádem přijímají do těla více vlákniny a méně tuků. A jak už jsem zmínila v článku o vlivu vína na zdraví, denní přiměřená dávka vína (pro muže 0,4 dcl a pro ženy 0,2 dcl) na něj působí příznivě. 🙂

Zní to tedy velmi lákavě, zvolit si víno a vinařskou kulturu jako svůj životní styl, že? Nenechte se ale mýlit, je to dlouhá a náročná cesta, avšak nutno podotknout, velmi krásná a zajímavá. 🙂

 

 

promo-image