Když si domů koupíte kilo a půl jahod můžete je buď jíst jen tak, což samozřejmě není vůbec špatný nápad nebo můžete vymýšlet spoustu receptů, kde by se jahody daly použít. Existují klasické recepty, které nás napadnou asi všechny, jako jsou tvarohové knedlíky s jahodami, jahodová zmrzlina, lívance s jahodami a tak dále a tak dále. 🙂 Co ale zkusit takový klasický recept a udělat ho neklasicky. Místo normálních škubánků udělat bezlepkové šulánky a místo máku a cukru zvolit jahody, tvaroh, ořechy a stévii, kokosový cukr či med? 🙂 Tak směle do toho. 🙂

  

Ingredience na 4-6 porcí

900 g brambor

špetka soli

250 g polohrubé rýžové mouky

2 polévkové lžíce bio ghíčka

500 g odtučněného či polotučného tvarohu ve vaničce

1 kg jahod

hrst pekanových ořechů

na doslazení stévie, med či kokosový cukr

 

  1. Brambory očistěte, překrojte napůl a dejte do hrnce.
  2. Přidejte sůl a vodu jen tak, aby byly brambory ponořené.
  3. Brambory uvařte do měkka.
  4. Pokud se odpařilo hodně vody, pak ji neslívejte, pokud vody zůstalo hodně, čtvrtinu či polovinu vody slijte.
  5. Brambory s vodou rozšťouchejte, poté přidejte mouku, znovu prošťouchejte a promíchejte, aby se brambory moukou obalily, přiklopte poklicí a nechte 15 minut odpočinout, aby se mouka do brambor vstřebala.
  6. Poté rozpusťte v rendlíku jednu polévkovou lžíci ghíčka, omastěte jím dvě polévkové lžíce a pomocí nich tvořte z bramborového těsta škubánky.
  7. Jahody očistěte a nakrájejte na poloviny.
  8. Na pánvi rozehřejte polévkovou lžíce ghíčka a jahody na něm orestujte. Jen trochu, aby pustily šťávu a držely tvar, neměly by se rozvařovat.
  9. Na druhé pánvi na sucho opražte posekané pekanové ořechy.
  10. Podávejte tak, že na talíř dejte škubánky, na ně navrstvěte tvaroh, na tvaroh dejte kousky orestovaných jahod i se šťávou, která vznikla a nakonec posypte ořechy.
  11. Oslaďte dle chuti stévií, medem či kokosovým cukrem.

 

promo-image