Kvůli mému pokročilému stádiu těhotenství (7.měsíc) jsme se s manželem rozhodli, že dovolenou tento rok strávíme v našich luzích a hájích. Já asi nikdy nebyla (a pokud byla, tak jako malé dítě a už si to vážně nepamatuji) v Českém Krumlově či Plzni, takže jsme si naplánovali cestu právě do těchto měst. Řekli jsme si však, že by bylo dobré procestovat míst více, abychom toho co nejvíce poznali, takže jsme se snažili strávit každý den někde jinde a naše první zastávka vedla do Českých Budějovic.

České Budějovice jsou statutární město a počtem obyvatel, který čítá cca 95 tisíc se řadí mezi největší město Jihočeského kraje. Najdete tady 3 vysoké školy, světoznámé firmy Koh-i-noor, Budějovický Budvar či Madetu a také mnoho památek. Město má totiž bohatou historii a jeho vznik se datuje od roku 1265, kdy jej založil český král Přemysl Otakar II.

Pokud vás lákají památky, můžete zde navštívit třeba Náměstí Přemysla Otakara II. se Samsonovou Kašnou a městskou radnicí, gotickou katedrálu sv. Mikuláše, Černou Věž nebo třeba Piaristické náměstí a kostel Obětování Panny Marie. My jsme se rozhodli, že se projdeme historickým centrem města a na tyto památky se podíváme. Naše první kroky tedy vedly do informačního centra, kde jsme si za 50 korun koupili mapku s třemi pěšími okruhy. Ke každému okruhu a ke každé zastávce v této mapce byly obsaženy i zajímavé a poučné informace. My jsme si vybrali okruh č. 2, který byl nejdelší a vedl kolem řeky. Poznali jsme tedy navíc i Radniční a Českou ulici, dominikánský klášter, Piaritické náměstí, Panskou ulici, Rabenštejnskou věž, Mlýnskou ulici, Železnou pannu, Jihočeské divadlo a Širokou ulici.

Mezi poznáváním těchto památek jsme si však také udělali čas na návštěvu tří podniků, a to Café Datel, Fér café a Pasta Grande.

 

Pasta Grande 

Krajinská 7

italská kuchyně

Do Pasty jsme se vydali z jednoho prostého důvodu, měli jsme chuť na těstoviny a čekali jsme, že tady je budou umět. Já si objednala domácí tagliatelle s pečenou salsicii, rajčaty a parmazánem a Jirka si dal domácí spaghetti Carbonara. Obsluha byla rychlá, stejně tak i kuchař, nutno podotknout, že jsme obědvali asi kolem 15. hodiny a v restauraci skoro nikdo nebyl, takže jsme jídlo dostali rychle na stůl. Chuťově tomu pak asi nelze nic vytknout, ale kdybych měla hodnotit na stupnici od 1 do 10, kdy 10 je nej, pak bych těstoviny hodnotila 7 body. Co mě pak nejvíce iritovalo, byly ušpiněné okraje talířů. Pokud však máte chuť na dobrou pastu, klidně sem jděte. 🙂 Interiér uvnitř je moc příjemný, zahrádka je dost obyčejná, na tom by zde mohli zapracovat, aby vypadala více italsky. 🙂

 

Fér Café

Česká 153/38

bio kavárna

Fér Café mi bylo doporučeno a i na Foursquare měla tato kavárna víc než dobré hodnocení. Tato kavárna se zaměřuje na bio suroviny, zdravé a lokální vaření bez bílého cukru, bílé mouky, palmového oleje, tuňáka či mirkovlnky. Nabízí zde nejen polévky a obědové menu, ale také různé zdravé dezerty. Kavárna má příjemnou zahrádku na Piaristickém náměstí s výhledem na Solnici a kostel Obětování Panny Marie. Uvnitř je kavárna v souladu se svou filosofií, vhodná i pro maminky s dětmi, těch tam mimochodem také bylo požehnaně.

My si zde udělali přestávku při poznávání památek a dali jsme si sachr, domácí limonádu a vodu s citrónem a meduňkou. Moc jsem se na zdravý dezert a osvěžující vodu těšila, ale bohužel jsem byla docela zklamaná. Voda nebyla až tolik studená, jak bych si v horkém dni představovala, ale budiž. Podle makrobiotiky bychom v horkém počasí prý měli pít teplý čaj… Ale co mě zklamalo hodně byl sachr. Jasně, že třeba nečekáte, že zdravý sachr nebude úplně stejný jako ten tadiční, jenže tenhle byl opravdu velmi, ale velmi suchý. 🙁 A ač to mohlo být zvolenou moukou, 70 nebo 80 korun fakt neradi utratíte za něco, co špatně klouže do krku. 🙁 Fér Café za mě teda moc neuspělo, ač se mi filozofie tohoto podniku moc líbí.

 

Café Datel

Piaristická 8

přes den café, večer bar

Café Datel byla jasná volba! Na Foursquare má tato kavárna, která je večer barem, nejlepší hodnocení ze všech podniků a navíc mi tohle místo několik z vás doporučilo na Instagramu. 🙂 Datla jsem si nechala jako poslední výběr, protože jsem tušila, že pokud mě některý z výše zmíněných podniků zklame, zde si zlepším náladu. A tak tomu i bylo. 🙂

Café Datel má na chodníku několik stolků s židličkami a tam jsme si také sedli, ačkoliv interiér uvnitř je moc hezký. Jenže v horkém dni je i uvnitř dost horko a sedět venku je většinou příjemnější. Obsluhovala nás celou dobu jedna slečna, která byla usměvavá a moc milá a to také přidalo na příjemné atmosféře.

V této kavárně nabízejí výběrovou kávu, domácí dezerty, polévky a pochutiny k pivu, točí dalešické pivo a také zde mají giny, whisky, rumy a absinthy, jaké prý jinde nenajdete. To nicméně nemohu okomentovat, protože jako těhotná jsem tuto lákavou část musela vynechat. Ochutnala jsem zde však ledovou kávu, sodu s citrusy a mátou, koláč Banoffee (na ten mimochodem čekejte recept ve zdravější variantě) a upila jsem Jirkovi trochu piva. No a co myslíte? Všechno bylo prostě skvělé, takže za mě tento podnik velmi doporučuji. 🙂

Nakonec se musím zmínit o ubytování, které jsme si v Budějovicích našli. Jde totiž o naprosto krásný aparmtán, kde jsme byli jako čtvrtá návštěva, tudíž bylo všechno nové a krásně čisté. V koupelně navíc byla vana, takže jsem si užila svou první těhotenskou koupel. 🙂 Odkaz máte tady. My platili 1180 korun za jednu noc pro dvě osoby, ale cena se prý může mírně lišit, když si to člověk rezervuje přes Booking.

 

 

promo-image