Léto je v polovině, ale to neznamená, že bychom měli truchlit. Ba naopak, půlka prázdnin je ještě před námi a taky dozrává další letní ovoce, jako jsou švestky. Já dostala výslužku z jedné brněnské zahrádky, a tak jsem přemýšlela co s nimi. Polovinu jsem pak snědla jen tak samotnou a s polovinou jsem udělala tyhle dokonalé švestkové knedlíky, které si zamilujete. 🙂

Ingredience na 2 porce (5 knedlíků)

5 švestek

100 g hrubé mouky

300 g brambor

špetka soli

1 vejce

2 polévkové lžíce moučkového cukru

2 polévkové lžíce máku

30 g másla

 

  1. Brambory uvařte ve vodě do měkka.
  2. Ještě vlažné brambory oloupejte a nastrouhejte najemno nebo prolisujte.
  3. K bramborám přidejte mouku, vajíčko a sůl a zpracujte vláčné těsto.
  4. Švestky omyjte a vyjměte z nich švestku. Pozor na to, aby však zůstaly celé.
  5. Z bramborového těsta pak vytvořte 5 tenkých placiček, do kterých zabalte švestky. Pokud se těsto moc lepí, pomoučete si ruky hrubou moukou. Švestky zabalte opravdu důkladně a rovnoměrně, nesmí být nikde žádná trhlinka.
  6. Do středního hrnce dejte vodu a když začne vřít, vhoďte do ní opatrně knedlíky.
  7. Vařte nyní 9 minut.
  8. Máslo rozpusťte.
  9. Cukr smíchejte s mákem.
  10. Uvařené knedlíky posypte cukrem s mákem a zalijte máslem.
  11. Ihned podávejte.

 

promo-image