Losos je moje oblíbená ryba. Pamatuji si, že jsem lososa poprvé ochutnala u mého manžela doma, když jsme spolu chodili a bylo mi tenkrát možná 16 nebo 17 let. Do té doby jsem vůbec nevěděla, jak losos chutná. Bydleli jsme na malém městě, takže tam se čerstvá a kvalitní ryba sehnat nedala a navíc to pro nás byla dost luxusní a drahá ryba tenkrát, takže moji rodiče ji ani nekupovali. Dost možná ani tenkrát nevěděli, že nějaký losos vůbec existuje. 🙂 Nejoblíbenější rybou byl totiž kapr na Vánoce. 😀

Už od prvního sousta jsem věděla, že tohle je naprostá dokonalost a do lososa jsem se zamilovala. Dokonce mám lososa ráda natolik, že tvořil hlavní chod na našem svatebním menu. 🙂 Za těch skoro 10 posledních let se nicméně z růžovooranžových filetů stalo oblíbené jídlo u velké části české populace, a tak se začalo nabízet skoro ve všech restauracích. No a co se stane, když jíte něčeho moc, klasicky se toho jídla přejíte. A mně se to stalo právě s lososem.

Kombinaci lososa, smetanové omáčky a brambor či těstovin teď nějak nemůžu ani vidět. Dlouho jsem teda přemýšlela, s čím si ho udělám, až jsem našla recept na pikantní česnekovo-rajčatovou omáčkou a bylo to jasný. 🙂 Tím, že je omáčka ostřejší a pikantnější, krásně doplňuje a zmírňuje tučnost lososa. 🙂 Já si pochutnala moc, tak doufám, že si pochutnáte taky. 🙂

Ingredience na 2 porce

Losos

2 filety z lososa (o váze 150 či 200 g)

sůl

2 snítky čerstvého rozmarýnu

trocha extra panenského olivového oleje

 

  1. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  2. Filety z lososa opláchněte a osušte, osolte je a potřete je olivovým olejem.
  3. Filety dejte nyní do zapékací mísy, položte na ně rozmarýn a dejte do trouby péct na 25 minut.
  4. Mezitím, co se ryba peče připravte omáčku.

 

Omáčka

5 stroužků česneku

1 kávová lžička drceného či celého kmínu

2 kávové lžičky chilli pasty či chilli omáčky

1 kávová lžička mleté papriky

1/2 kávové lžičky mleté skořice

150 ml vody

2 polévkové lžíce rajského protlaku

2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje

2 polévkové lžíce šťávy z limetky

špetka soli

1 kávová lžička třtinového cukru

2 kávové lžičky worcestrové omáčky

 

  1. Kmín nasucho opražte na pánvi.
  2. Poté všechny ingredience přendejte do mixovací nádoby nebo do food procesoru a rozmixujte je na omáčku.
  3. Omáčku přelijte do rendlíku a povařte ji ze občasného míchání asi tak 5 minut, dokud trochu nezhoustne a chutě se neprolnou.
  4. Podle chuti dosolte či přidejte ještě worcestrovou omáčkou.
  5. Podávejte s pečeným lososem.
  6. Na talíři můžete ozdobit ještě řeřichou a mungo klíčky.

TIP: Podávat můžete s vařenými či pečenými brambory nebo třeba s rozpečenou či čerstvou bagetou.

 

promo-image