Na blogu se vesměs snažím, aby recepty byly sezónní. Musím říct, že ani léto mě nebavilo tolik jako podzim. Podzim je totiž synonymem dýní, jablek, hrušek, vlašských ořechů, červené řepy a tyhle suroviny já prostě naprosto miluju a vždy se na toto roční období těším. Třeba taková dýně je dokonalá surovina, dá se s ní připravit mnoho jídel. Stejně je to ale třeba i s hruškami. Dá se s nimi připravit jídlo sladké, ale i slané a třeba jejich kombinace se slaným sýrem, což balkánský sýr je, je naprosto neodolatelná. 🙂

Ingredience na 3 pizzy

Těsto

250 ml vlažné vody

3 g sušeného droždí

5 g třtinového cukru

25 g olivového oleje

500 g hladké mouky

15 g soli

mouka na podsypání těsta

 

1. Droždí rozmíchejte ve vodě s cukrem.
2. Přidejte olivový olej a sůl a opět promíchejte.
3. Do mísy od robota nasypte mouku a vlijte drožďovou směs.
4. Do robota použijte nástavec typu hák a nechte robota 10 minut hnětat těsto.
5. Poté mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte 1 hodinu kynout.
6. Po hodině kynutí rozdělte těsto na 3 bochánky, vyválejte je do kruhu. Pokud se těsto bude lepit, podsypejte jej moukou.
7. Na těsto dejte náplň.

 

Náplň na 3 pizzy

5-6 sladkých hrušek

240 g balkánského sýru

150 g mozzarely

hrst piniových oříšků

extra panenský olivový olej

1 větší červená cibule

rukola na ozdobu

 

  1. Cibuli zbavte slupky a nakrájejte ji na tenká kolečka.
  2. Hrušky omyjte a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Balkánský sýr nalámejte na kousky, mozzarelu také natrhejte na kousky.
  4. Na rozválenou placku těsta položte plátky hrušek, na ně položte kolečka cibule a obojí posypte balkánským sýrem i mozzarelou.
  5. Nakonec přidejte piniové oříšky a zakápněte olivovým olejem.
  6. Pečte nejlépe na kulatém plechu na pizzu ve vyhřáté troubě na 250 stupňů cca 6 – 8 minut.
  7. Upečenou pizzu nechte chvíli vychladnout, poté ji pomocí řezacího kolečka rozdělte na 8 dílů a ozdobte rukolou.

promo-image