Galette znamená v překladu koláč z křehkého těsta a původem pochází z Francie. Úžasné na něm je to, že si jej můžete udělat v kterémkoli ročním období a naplnit je právě sezónním ovocem. 🙂 Nicméně jej můžete dělat i na slano a vždycky bude úžasný. 🙂

Protože je právě podzim, já si pro tento koláč vybrala hrušky, které naprosto zbožňuji! Nejradši mám hrušky čerstvé jen tak nebo s nějakým dobrým sýrem, a tak jsem si řekla, proč je nedat do koláče. A musím říct, že tenhle koláč, to je prostě něco. Určitě se nebojte portského vína, přidává koláči tu správnou chuť. 🙂 Tak šup do něj a napište mi, jak vám chutnal. 🙂

Ingredience na 1 koláč (8-10 kousků)

Křehké těsto

250 g hladké mouky

špetka soli

2 kávové lžičky třtinového cukru

100 g studeného másla nakrájeného na kostičky

6 polévkových lžic studené vody

Na potření okrajů

1 vejce

1 polévková lžíce vody

třtinový cukr

K podávání

zakysaná smetana

 

  1. Všechny ingredience dejte do mísy od robotu.
  2. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto.
  3. Hladké těsto poté zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočinout na 1 hodinu.
  4. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.
  5. Vychlazené těsto vyválejte na pomoučené desce a vyložte jím formu na koláč.
  6. Těsto propíchejte vidličkou, aby se v troubě nenafukovalo.
  7. Na těsto položte ovoce či náplň, konce těsta, které přečuhují přeložte zpět do koláče, tak jak je to na fotce.
  8. Vajíčko rozmíchejte s vodou a potřete jím okraje těsta. Okraje poté ještě posypte třtinovým cukrem, aby se vytvořila krusta.
  9. Koláč dejte péct na 40 minut.
  10. Nechte vychladnout, poté nakrájejte a podávejte se zakysanou smetanou.

 

Hrušková náplň

3 střední hrušky

šťáva z 1 citrónu

1 panák bílého portského vína

4 polévkové lžíce (40 g) třtinového cukru

1 polévková lžíce mleté skořice

špetka soli

2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

 

  1. Hrušky omyjte, zbavte jádřince a nakrájejte je na plátky.
  2. Všechny ostatní ingredience smíchejte v misce.
  3. Plátky hrušek rozvrstvěte na těsto koláče a vzniklou tekutou směsí je rovnoměrně přelijte.

promo-image