Vanilkové rohlíčky a linecké! To jsou podle mne dva druhy cukroví, které miluje každý. 🙂 Já mám samozřejmě ráda klasiku a moc se přes Vánoce nesnažím řešit, jestli je tenhle kousek cukroví ze špaldové mouky anebo z hladké. Na druhou stranu, když peču já, většinou nepeču jen z hladké mouky, ale mixuju jí se špaldovou a tak vzniklo i tohle celozrnné špaldové linecké. 🙂

Ingredience na linecké

200 g celozrnné špaldové mouky

100 g hladké mouky

100 g třtinového cukru

200 g másla

špetka soli

najemno nastrouhaná kůra z půlky citrónu

4 polévkové lžíce ledové vody

rybízová marmeláda

 

1. Máslo nakrájejte na kostky.

2. Všechny suroviny dejte do mísy od robotu.

3. Zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat těsto.

4. Těsto nechte vychladit v lednici alespoň hodinu anebo přes noc.

5. Troubu rozehřejte na 180 stupňů.

6. Těsto vyválejte a formičkami vykrajujte hvězdičky, srdíčka či jiné tvary.

7. Vykrojené linecké přemístěte na plech vystlaný pečícím papírem a dejte péct do trouby na cca 10 minut.

8. Linecké nechte vychladnout a namažte je marmeládou a spojte.

9. Uchovávejte v chladu či v lednici.

promo-image