Málokteré pečivo je s Vánocemi spojené tolik jako vánočka. 🙂 Je jasný, že v průběhu roku nás k snídani může částečně uspokojit i ta kupovaná, avšak na svátečním stole by podle mne neměla chybět ta pravá domácí. 🙂 Je to prostě tradice. A tradice by se měla zachovávat, alespoň já to tak cítím. 🙂

Osobně mi vůbec nevadí celopšeničná vánočka, ale vzhledem k tomu, že mám moc ráda špaldovou mouku a cpu ji prakticky všude, tak jsem smíchala opět oba druhy mouk a vánočka je opravdu skvělá. 🙂 Použít jen špaldovku bych nedoporučovala, nechová se tak hezky jako pšeničná, především tolik nekyne a to je vánočky dost důležité. 🙂

Ingredience na vánočku

150 g hladké špaldové celozrnné mouky

80 g hladké pšeničné mouky

100 g polohrubé pšeničné mouky

7 g sušeného droždí nebo 20 g čerstvého

115 ml vlažného bio plnotučného mléka

60 g třtinového cukru

10 kapek vanilkového extraktu

70 g změklého bio másla

špetka soli

najemno nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu

2 bio vejce

40 g sušených rozinek

trocha tuzemáku na namočení rozinek

40 g plátkových mandlí + plátky mandlí na posypání

 

  1. Do mísy od robota nasypte všechny tři mouky a jemně je spolu rukou promíchejte.
  2. V mléce rozmíchejte droždí.
  3. Doprostřed mouk udělejte důlek a vlijte droždí s mlékem.
  4. Ze stran do mléka opatrně vmíchávejte mouku, tak aby vznikla hustota jako na lívance, palačinky či vafle. Tomuto se říká zadělávání těsta na omládek.
  5. Poté povrch posypte trochou hladké mouky a nechte hodinu na teplém místě odpočinout.
  6. Mezitím do tuzemáku namočte rozinky.
  7. Poté k mouce přidejte ostatní suroviny – máslo, 1 vejce, sůl, vanilkový extrakt, cukr, kůru z citrónu, mandle a rozinky (před přidáním rozinek tuzemák slijte).
  8. Mísu dejte do robotu, použijte nástavec typu hák a zpracujte těsto.
  9. Hotové těsto pak posypte trochou hladké pšeničné mouky, přikryjte jej utěrkou a na teplém místě jej nechte kynout 1-2 hodiny. Čím déle, tím lépe. 🙂
  10. Odpočinuté těsto pak rozdělte na 6 dílů o váze cca 100 g a rukama z něj vytvořte stejně dlouhé a stejně tlusté prameny.
  11. Na plech dejte pečící papír, rozprostřete na něj prameny, ty u jednoho konce spojte a zapleťte vánočku.
  12. Vánočku nechte na plechu kynout opět 1 hodinu.
  13. Poté vánočku pomašlujte druhým vajíčkem, posypte mandlovými lupínky a dejte do trouby vyhřáté na 160 stupňů péct na 40 minut.
  14. Po upečení vánočku vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

TIP: Fajn videonávod na zapletení vánočky  ze 6 pramenů ZDE.

promo-image