Ať žije Instagram! Aneb, když jsem do stories dala to, že na večeři bude risotto z pečených paprik, strhl se po něm docela velký zájem a psalo mi několik lidí o recept. Moc jsem to, přiznám se, nečekala. 🙂 Ale přece vás nenechám bez receptu na tuhle dokonalost, že jo. 🙂

Ingredience na 2 porce

250 g rýže na risotto (Arborio, Carnaroli)

2 stroužky česneku

1 střední cibule

15 g másla

15 g (1 plátek) másla na zjemnění risotta

1 dcl kvalitního bílého suchého vína

0,5 l zeleninového vývaru

trocha extra panenského olivového oleje

sůl

čerstvě mletý pepř

najemno nastrouhaný parmezán dle chuti (hrst)

5 menších červených paprik

hrst solených pražených kešu oříšků

bazalka, petrželka nebo řeřicha na ozdobu

1 mozzarela

 

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Papriky omyjte, dejte do zapékací mísy a tu dejte do trouby.
  3. Pečte je až do částečného zčernání cca 20 minut.
  4. Poté papriky přendejte do jiné chladné misky a tu vložte do igelitového sáčku nebo ji překryjte potravinovou fólií, aby se papriky zapařily. Nechte je tam do vychladnutí.
  5. Poté papriky stáhněte ze slupky, zbavte je semínek a teď jsou dvě cesty, buď papriky nakrájejte nadrono nebo je rozmixujte s trochou olivového oleje do pyré.
  6. Cibuli a česnek očistěte a nakrájejte obojí nadrobno.
  7. V pánvi rozehřejte máslo spolu s trochou olivového oleje a orestujte cibuli a česnek do sklovata.
  8. Poté přidejte rýži, kterou také orestujte.
  9. Nyní do pánve přilijte víno a nechte jej odpařit.
  10. Rýži teď zalijte vývarem, vždy tak, aby byla rýže pouze ponořená. Vývar přilívejte postupně vždy, když se tekutina z rýže vypaří.
  11. K rýži přidejte sůl a pepř a vařte do změknutí, až bude rýže takzvaně na skus.
  12. Ve chvíli, kdy je rýže uvařená na skus, přidejte do ni máslo a nakrájené papriky nebo paprikové pyré.
  13. Nakonec přidejte nastrouhaný parmezán.
  14. Kešu oříšky nasucho opražte a nasekejte je nadrobno.
  15. Mozzarelu natrhejte na kousky.
  16. Risotto podávejte s bylinkami, mozzarelou a kešu oříšky.

promo-image