Když soutěž Food blog roku vyhlásila soutěž #aegmamadish se zadáním „Vytvořte moderní twist tradičního receptu „jako od maminky“, který byste uvařili svým hostům ze zahraničí.“, říkala jsem si, že se tento rok asi nezúčastním. Upřímně? Nenapadlo mě vůbec nic, co bych mohla připravit, aby to nebyla jen trochu upravená klasika. Vlastně jsem ani neměla moc čas recept vymýšlet a už vůbec ne jej připravovat. 😀

V září se roztrhl pytel s focením, na konci srpna jsme se stěhovali… Ale já se na poslední chvíli rozhodla soutěže se zúčastnit. A tak vznikl Crúdl. Neboli croissant a štrúdl v jednom. Upekla jsem klasické croissanty s neklasickou jablečnou náplní. A podle mě je to jeden z nejepších receptů, které jsem zatím vymyslela. 😀 Není to tak náročné, tak sis jej snad připravíte i Vy doma. 🙂

Ingredience na 10 kousků

Těsto

240 g hladké mouky nebo 150 g hladké a 90 g špaldové či žitné celozrnné

(u mouky ale pamatujte na to, že klasická hladká krásně nakyne, u varianty s celozrnné mouky nakynutí čekejte menší, to jde vidět i na fotkách, protože já použila celozrnnou variantu)

175 ml vlažného plnotučného bio mléka

7 g sušeného droždí

1 poléková lžíce třtinového cukru

špetka soli

170 g másla

1 bio vejce

 

  1. Mléko nalijte do misky, přidejte droždí a cukr, promíchejte a nechte 15 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy od robotu prosejte mouku se solí a přidejte kvásek.
  3. Zvolte nástavec typu hák a nechte 10-15 minut robota zpracovat těsto. Mělo by být vláčné, elastické a trochu lepit. Pokud lepí moc, přidejte ještě mouku.
  4. Těsto zabalte do fólie a nechte 1 hodinu odpočinout.
  5. Mezi 2 kousky pečícího papíru rozválejte máslo na čtverec, který by měl být menší, než rozválené těsto.
  6.  Na pomoučené pracovní desce rozválejte těsto a položte na něj máslovou vrstvu.
  7. Okraje těsta přeložte přes vrstvu másla, aby máslo bylo celé zakryté a těsto nyní spolu rozválejte, aby se zapracovala máslová vrstva.
  8. Těsto několikrát přeložte a převálejte a nakonec jej přeložte na třetiny poté zabalte opět do fólie a nechte těsto 1 hodinu odpočívat.
  9. Tento proces rozválení těsta a následné hodinové odpočinutí zopakujte ještě 2x nebo 3x a nakonec nechte těsto 3-4 hodiny v lednici odpočinout  a nakynout.
  10. Poté těsto rozválejte, aby bylo dlouhé a široké, nožem nebo pomocí rádýlka těsto rozkrájejte na dlouhé trojúhelníky.
  11. A teď přichází na řadu náplň. Náplň položte do široké části croissantu a pouze do 1/3 těsta a opatrně od nejširší části po tu nejužší zabalte. Croissanty trošku zahněte oběma konci.
  12. Croissanty položte na plech vystlaný pečícím papírem a nechte 1 hodinou kynout.
  13. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
  14. Croissanty pomašlujte rozšlehaným vajíčkem s 1 polévkovou lžíci vody a posypte trochou karamelizovaných pekanů.
  15. Plech nyní dejte do trouby, do středu a pečte dozlatova cca 20 minut.
  16. Po upečení nechte vychladnout a podávejte se šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou nebo s řeckým jogurtem.

Náplň

6 menších letních jablíček

2 sladké hrušky

40 g třtinového cukru

2 špetky mleté skořice

40 g sušených rozinek

panák Tuzemáku

 

1. Rozinky namočte do rumu.

2. Jablka i hrušky oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

3. Přidejte cukr a skořici a vše promíchejte.

4. Nyní z nastrouhaných jablíček a hrušek vymačkejte přebytečnou vodu.

5. Nakonec přidejte okapané rozinky a většinu karamlizovaných ořechů. Část si nechte na posypání croissantů.

 

Karamelizované ořechy

100 g nasekaných pekanových ořechů

40 g másla

40 g třtinového cukru

panák Tuzemáku

špetka soli

 

  1. V pánvi rozpusťte máslo.
  2. Přidejte třtinový cukr, který nechte rozpustit s máslem a zkaramelizovat.
  3. Nyní přilijte rum a nechte odpařit.
  4. Nakonec do pánve přidejte ořechy a špetku soli a důkladně je s karamelem promíchejte, aby se jím dostatečně obalily.
  5. Část karamelizovaných ořechů přidejte do jablečné náplně a část si nechejte na posypání croissantů před pečením.

 

 

promo-image