Dýňový krém z Hokkaido jsem poprvé uvařila na podzim před 5 lety. Byl taky říjen tuším. 🙂 Od té chvíle se tato polévka stala jednou z mých nejoblíbenějších. A tak je jasný, že musela být hned na mém starém food blogu Kate’s Cuisine. Od té doby ale uteklo dost času, já založila tento blog a doména starého již není aktivní. Tudíž ani recepty. A najednou se stalo, že mi několik lidí, kteří sledovali starý blog, ale i kamarádek napsalo, jak tu svou dýňovou polévku dělám. 🙂 A tak si zaslouží být i tady. 🙂

Ingredience na 4 porce

1 kg dýně Hokkaido

6 stroužků nejlépe českého česneku

4 snítky rozmarýnu

4 snítky tymiánu

olivový olej

sůl

pepř

1 l zeleninového či kuřecího vývaru

hrst polévkových čerstvých bylinek – petržel a libeček

150 ml smetany ke šlehání

 

  1. Dýni důkladně omyjte, rozpůlte, vydlabejte semínka a nakrájejte ji na plátky. Plátky dýně pak dejte na plech, přidejte oloupaný a rozpůlený česnek, tymián a rozmarýn pokapejte olivovým olejem, posolte a opepřete.
  2. Plech vložte do rozehřáté trouby na 180 stupňů a pečte cca 20 minut, aby dýně byla měkká.
  3. Po upečení dýni a česnek bez bylinek přendejte do většího hrnce, přilijte vývar, přidejte polévkové bylinky a přiveďte k varu. 
  4. Nyní vše rozmixujte dohladka, poté přilijte smetanu a ještě provařte.
  5. Nakonec podle chuti dosolte či více opepřete.
  6. Pokud je polévka řidší, což by být neměla, ale kdyby přece jen byla, zahustěte ji moukou rozmíchanou ve smetaně nebo jíškou.

promo-image