Podzim, to je prostě všude samá dýně. Dýňová polévka, dýňové noky, dýňový dort, dýňové latte, dýňové všechno. Už mi snad chybí jen nějaké dýňové povlečení do postele nebo dýňový sprchový gel. 🙂 Ale ne, dělám si legraci, já všechno dýňové miluji. A pokud jste na stejné vlně, zkuste si upéct třeba tento dýňový chlebíček. 🙂

Ingredience na chlebíček

4 polévkové lžíce másla

1/2 hrnku bio plnotučného mléka

2 kávové lžičky sušeného droždí

1 hrnek třtinového cukru

1 hrnek dýňového pyré

špetka soli

2 hrnky hladké mouky

1/3 hrnku žitné chlebové mouky

1 polévková lžíce olivového oleje

1 kávová lžička mleté skořice

1/2 kávové lžičky mletého muškátového oříšku

hrst vlašských nasekaných ořechů

máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

 

  1. V rendlíku rozpusťte 2 polévkové lžíce másla, poté k němu přilijte mléko a zahřejte obojí, aby bylo vlažné.
  2. V tuto chvíli rendlíčku přidejte i droždí, pořádně zamíchejte a nechte vzejít kvásek cca 10 minut.
  3. Do mísy od robotu dejte dýňové pyré, sůl, půl hrnku třtinového cukru a mouku a kvásek, zvolte nástavec typu hák a nechte robota zpracovat 10 minut těsto.
  4. Větší mísu vymažte olivovým olejem, přendejte do ní těsto, zakryjte ji utěrkou a nechte 1 a půl hodiny kynout.
  5. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  6. Formu na chlebíček vymažte trochou másla, vysypte moukou a přendejte do ní nakynuté těsto.
  7. Těsto nechte ještě ve formě 30 minut kynout.
  8. 2 polévkové lžíce másla rozpusťte a smíchejte se zbylým půl hrnkem cukru, ořechy, skořicí a muškátovým oříškem.
  9. Touto směsí potřete dýňový chlebíček a dejte jej péct do trouby na 40 minut. 🙂
  10. Po upečení nechte vychladnout.

TIP: Skvělý je s čerstvým kozím sýrem, medem a ořechy. No a když Vás tato forma přestane bavit, udělejte si z chlebíčku francouzské tousty. 🙂

promo-image