Chutney neboli v českém znění čatní je dokonalá věc, která doplní jak sýrové prkéko, tak i maso. Toto jídlo pochází z Indie a představit si pod tímto názvem můžete hustou omáčku, která se připravuje v základu z různého ovoce či zeleniny. Může pak obsahovat ingredience jako jsou rozinky, česnek, cibuli a ocet. Ale také spoustu dalších surovin. 🙂 Je to vlastně jen na fantazii každého. 🙂

Toto hruškové chutney v sobě obsahuje zázvor, rozinky, samozřejmě hrušky, ale také třeba tuzemský rum, skořici a citrónovou kůru. Je výborné teď na podzim k vyzrálým a aromatickým sýrům, ale chutnat Vám bude i s pečeným masem. Tak jej určitě zkuste. 🙂

Ingredience 

600 zralých a sladkých hrušek

1 větší cibule

1 plátek másla

voda

8 g čerstvého zázvoru

kůra z půlky citrónu

50 g sušených rozinek

špetka skořice

špetka soli

1 polévková lžíce tuzemského rumu

1 polévková lžíce balsamikového octu od Bzenecký ocet

 

  1. Cibuli nakrájejte nadrobno, hrušky zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky. Zázvor nastrouhejte.
  2. V rendlíku rozehřejte máslo a orestujte na něm cibuli.
  3. Poté přidejte hrušky, ty také orestujte a pak vše zalijte vodou jen tak, aby byly hrušky lehce ponořené a nechte je dusit dokud nezměknou.
  4. Poté přidejte všechny ostatní ingredience, rum nechte vypařit a vše rozmixujte. Nemusí to být dohladka, je fajn, když má chutney nějakou strukturu.
  5. Chutney přelijte do sklenic ve kterých je chcete uchovávat, popřípadě je otočte dnem dolů, aby se zakonzervovaly a chutney vydželo déle.
  6. Dejte vychladit do lednice.
  7. Podávejte k sýrům a masu.

 

Recept vznikl ve spolupráci s Bzeneckým octem

promo-image